Meny

Historik

 

Gamla tider

Frisksportrörelsen uppstod som en motvikt mot en livsstil som uppfattades som onyttig och direkt skadlig om man vill leva ett hälsosamt liv. Nya tankar om att kroppen mådde bra av att träna och motionera uppfattades som radikalt och extremt på 1930-talet. Att det var skadligt för hälsan att röka och dricka alkohol var inte allmänt känt och ännu mera extrema var vi frisksportare när vi hävdade att friluftsliv, grovt bröd, mycket grönsaker i maten betydde mycket för hur man mådde. Profiler som Are Waerland med sina föredrag och böcker om kost och livsstil och Arne Tammer med sina träningsprogram ”Ge mig en kvart om dagen och jag ska ge dig en ny kropp” fick ett genomslag. Tidningen Frisksport var en veckotidning som såldes i landets kiosker.

 I Värnamo fanns en Frisksportklubb bildad 1935 som dock lades i vila under andra världskriget och framåt. Profiler som Perse Johansson och Rolle Sjöblom höll dock igång med sin lokala gymnastik och friluftsverksamhet och 1958 nybildades Värnamo Frisksportklubb.

 

Värnamos första Gym.

En central plats i den nya klubben hade vår styrketräningslokal, belägen i källaren på Kolonigatan 5. Börje Larsson, var en av de drivande krafterna bakom Värnamos första gym, liksom klubbens ordförande Per Erik Perse Johansson. Det var ett fint gym med allt som behövdes för rejäl styrketräning Omklädning, dusch och bastu. Lokalen användes flitigt fram till början på 70-talet då KK Herkules bildades och Frisksportklubben överlät lokalen med utrustning på den nybildade kraftsportklubben.

 

Volleybollåren

Vi spelade volleyboll varje lördag i sporthallen under 60 talet. Det var motionsvolleyboll med mycket kämpa och ingen teknik. 1967, efter rikslägret i Norrahammar där vi blivit inspirerade av Malmö FK och andra Frisksportklubbar med duktiga spelare, var vi fyra killar med Olle Sahlberg som drivande, som bestämde oss för att börja spela ”på riktigt. Vi anmälde ett herrlag till div 3 och lyckades övertala två kompisar så vi blev sex spelare och fick ett lag. Inbjudan till träning i nybyggda Östboskolan resulterade i ett gäng tjejer från gymnasiet och ett par killar till. Vi tränade två gånger i veckan och spelade våra första matcher i div 3 Småland herrar utan att vinna. I den vevan dök två finska killar upp. De hade spelat i finska div 1 och blev en stor förstärkning inte minst träningsmässigt. En persisk volleybollspelare dök upp ute i Forsheda och träningarnas intensitet och tekniska kvalitet ökade explosionsartat. Olavi Tossavainen blev under de kommande åren en motor i volleybollsektionen. Vi startade ungdomslag både pojkar och flickor 1969 vann våra juniorflickor JSM guld och damlaget avancerade till högsta serien. 1970 vann tjejerna SM guld och vi fick våra första landslagsrepresentanter. Faktiskt även på herrsidan. Claes Sahlberg som började studera i Stockholm och representerade Bromma blev vår första landslagsman. De första flickorna i blågul dräkt var Monica Weimer, Maggan Hjelmkvist och Maria Wessman. Något år senare kon systrarna Borg med i landslaget och dominerade där under många år framöver. Framgångarna rullade in: 14 SM-guld i olika åldersklasser blev det. Och två omgångar i Europacupen och massor av landslagsspel för både herrarna, som var i högsta serien fyra säsonger och damerna som dominerade i svensk volleyboll på 70 talet.  

 

Lerdala Frisksportgård

Under hela denna volleybollperiod behöll vi frisksport-profilen med friluftsliv och fick också 1971 hyra Lerdala gamla skola som klubblokal. Den var otroligt förfallen men under första året rustade vi upp med nya tak mm, så den kunde användas. Sedan dess och än i dag är den klubbens bas. Där har vi vår kanotverksamhet och generationer av barn och ungdomar har fått sin frisksportfostran där. Där packade vi för spännande äventyr med kanot i åar och älvar, skärgårdsturer, fjällexpeditioner. Två profiler som förknippas mycket med Lerdala är Kerstin Sahlberg och Bert Norrman.

 

Trampolin

1968 köpte vi vår första trampolin(studsmatta). Joe Aronsson var då 11 år och hoppade trampolin i mer än 7 timmar första gången. Han blev efter ett par år vår tränare och en elitgymnast med många SM guld i trampolin. Dessutom var han ordförande i klubben under några år och tränade myriader av värnamoungdomar. Många har varit trampolintränare under de år som gått. Idag axlar Attila Andersson arvet efter Joe.

 

Klubb Vildmark

Under 70-talet när volleyboll och trampolin dominerade VFK:s verksamhet var det flera äldre frisksportare som inte kände igen sin gamla förening. Den unga styrelsen hade fullt upp med all ungdomsverksamhet och försummade säkert de äldre i klubben. Följden blev att Klubb Vildmark bildades. Ännu en Frisksportklubb i Värnamo. Den fokuserade på friluftsliv i olika former och fanns hela tiden parallellt med Värnamo FK. Eldsjälen Fredrik Andersson var till slut ganska ensam kvar i klubben och 1992 gick vi samman under namnet Värnamo Frisksportklubb Vildmark.

 

Äventyrsboomen

Under 90 talet var det äventyr i naturen som blev vår dominerande verksamhet. Vi reste vår klättervägg på Gröndalsskolan och där kom många ungdomar i kontakt med oss. Klätterväggen blev en bas i verksamheten under 20 år. 2011 beslutade kommunen att klätterväggen skulle rivas. Det blev ett hårt slag för verksamheten som numera begränsas till två timmar i veckan på Arken. Ungefär samtidigt som klätterväggen byggdes började vi träna kanotslalom nere i Lagan och Olle Sahlberg introducerade skärmflygning i Värnamo. Många äventyrsläger arrangerades runt om i Sverige, Norge, Österrike, Tjeckien… Vi lekte i stora grottor, klättrade i berg, paddlade i forsar. Det blev till och med medaljer i SM i kanotslalom, freestyle och kajakcross. Några nosade på landslaget i klättring och satte rekord i Cross Countryflygning med flygskärm. Anton Eriksson var vår ordförande under dessa år. Och Harald Hultén vår skärmflygsnestor. Olivia Wangmo, Emma Arvidsson, Robin Hammaräng och Simon Ingelsten var forspaddlaress, tillsammans med Fredric Svensson, Abbe Källstrand, Arne Sahlberg och Albin Waldén och Jonatan Bengtsson. Skärmflygarna organiserades inom Frisksportarnas Skärmflygklubb, som från början var en paraplyorganisation för skärmflygare i Frisksportsverige. Numera är den en del av Frisksport Värnamo. Ur vår klättersektion har Värnamo Klätterklubb bildats. Deras verksamhet har idag avsomnat medan vår fortsätter.

 


Rafting i Fänforsen, Dalarna under 2000-talet

 

Cirkus

Det är ganska spännande. Under 40-50-60talet var cirkus en stor grej för många frisksportare. Perse, Rolle och andra uppträdde med akrobatik. Och Joe var proffsakrobat och turnerade i Europa under många år. Var det traditionerna som fick Josefin Granstrand, Albin Friberg och Max Herdy att starta cirkusverksamhet i klubben hösten 2000? Hur som helst. Vi har haft cirkus sedan dess. Barn och ungdomar har tränat och vi har haft föreställningar varje år. Många ledare minns vi: Lisa Hammaräng, Nicolina Johansson, Sofia Lönnberg, Josefin Sahlberg, Isabell Stigemyr. Elin Englund är den senaste cirkusdirektören i raden.



Cirkusträning. Attila Andersson och Hank Johansson under en MEGA helg.

 


Cirkurföreställning på Cupolen 2013.

 

 

I dag

Idag har vi mycket av vår historia kvar. Klättring, friluftsliv, forspaddling, skärmflygning, cirkus och trampolin, men också nya grenar som cheerleading, paintball, parcour. Annat har försvunnit: styrketräning, volleyboll. Utveckling, i en dynamisk klubb som lyssnar på medlemmars önskemål…. ? Andra klubbar har tagit över vår verksamhet. Som Värnamo Volley. Och kommersiella Gym finns snart i varje kvarter.

Frisksportförbundet har delats i två förbund. Frisksportens ungdomsförbund och Svenska Frisksportförbundet. Frisksport Värnamo är med i båda.

 

Det här är en plats för minnen och reflexion.

Hjälp till att uppdatera den här sidan. Många sitter säkert på fina minnen. Foton och text skickar du till: fredric.svensson@frisksport.se

Ring gärna till Olle Sahlberg 0730 669901.

 


På Lerdala kan vad som helst hända.

 

Lite kuriosa:

* I en damlandskamp mot Finland 1974 startade landslagscoachen med 6 Värnamoflickor på plan.

* Vi vann högsta serien och SM slutspelet utan att tappa ett enda set under säsongen 71/72.

* Anders Kvist representerade herrlandslaget i Brasilien VM 1990.

1980 lämnade volleybollsporten Värnamo Frisksportklubb och bildade Värnamo Volley.

 

 


 

 


 

 


 

 

 

 

 

 

 

Historia galleri


Perse och Vanja 1950 talet

 


VFK:s herrlag 1974 . Många profiler: Anders Olsson, Roger Höglund, Mats Helge, Kristos Miltsis,
Jim Bengtsson…

 


VFK:s damlag i Istanbul för Europacupspel 1974

 


Kristos Miltsis, volleybollstjärna och klubbens ordförande under några år på 80 och 90 talet.

 


Ett av guldlagen under 70-talet. 1972, här finns många stjärnor. Och de klarade något som ingen annan gjort. Vann högsta serien och SM-slutspelet utan att förlora ett enda set.

 


Långa skidturer i fjällen vintertid. Här från 1978 i Jämtland.